Ranking kamieni do pizzy

Danie, które podbiło serca i podniebienia nie tylko Włochów, ale i ludzi na całym świecie. Prawdopodobnie najczęściej zamawiana telefonicznie pozycja z menu. Tak, tak – nie mylisz się, mowa oczywiście o pizzy. Klasyczna margharita, hawajska z ananasem czy bardziej fantazyjna – z rukolą i pomidorami. Ile koneserów tyle wariantów do wyboru. Włosi twierdzą, że sekret prawdziwej pizzy tkwi w odpowiednio przygotowanym i upieczonym spodzie. Dlatego tak trudno odtworzyć prawdziwie włoski smak w domowych warunkach. Aby ułatwić nieco to zadanie, producenci stworzyli specjalne kamienie do pizzy. Dzięki nim możesz stworzyć w domu namiastkę prawdziwej włoskiej kuchni.

Rekomendacje

Zebraliśmy garść najistotniejszych informacji na temat dostępnych na rynku kamieni do pizzy i stworzyliśmy ranking najlepszych produktów w tej kategorii: kamień do pizzy ranking. Trzech naszych faworytów przedstawiamy w poniższym zestawieniu.

Produkt premium

Solidny i trwały kamień do pizzy, w zestawie z łopatką oraz nożem ze stali nierdzewnej. Komplet godny prawdziwego konesera pizzy. Trwały i duży kamień zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła. Chrupiący spód jak z restauracji, na wyciągnięcie ręki.

Nasza rekomendacja

Bardzo poręczny kształt i dodatkowe uchwyty podnoszą znacząco komfort użytkowania kamienia. Produkt cechuje wysoka jakość wykonania oraz uniwersalność – poza pizzą możesz użyć go do pieczenia bułeczek czy ciastek. Wykonany z kamionki, zaprojektowany przez znanego kucharza Jamiego Oliviera- sprawdzi się doskonale w każdej kuchni.

Gratka dla portfela

Najtańszy produkt w zestawieniu. Ceramiczny kamień do przyrządzania pizzy. W zestawie poza kamieniem znajdziemy również funkcjonalną łopatkę. Uniwersalny rozmiar produktu sprawi, że zmieści się w każdym piekarniku. Dobry produkt za rozsądną cenę.

Poniżej zamieściliśmy krótką charakterystykę kilku wybranych modeli kamieni do pizzy, które naszym zdaniem zasługują na szczególną uwagę.

Tabela porównawcza produktów

Spis treści

Mini poradnik zakupowy

Jeżeli uwielbiasz pizzę, z pewnością nie raz eksperymentowałeś we własnej kuchni próbując odtworzyć smak niemalże identyczny z tym, który znasz z restauracji. Aby Twoje starania nie poszły na marne, a domownicy docenili kunszt kulinarny, poza sprawdzonym przepisem na ciasto warto wyposażyć kuchnię w dobrej jakości kamienie do pizzy. Ich sekret tkwi w równomiernym rozprowadzaniu ciepła i równoczesnym pochłanianiu wilgoci. Dzięki temu wyjmowane z piekarnika ciasto jest chrupiące. Nie bez znaczenia jest rozmiar kamienia, musi być dopasowany do wymiarów Twojego piekarnika, oraz materiał, z którego kamień jest wykonany. Zwróć uwagę na proponowane przez producentów dodatki, a także wagę produktu.

Pamiętaj też, że pieczenie pizzy na kamieniu wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad związanych z jego użytkowaniem oraz czyszczeniem.

Electrolux Kamień do pizzy Stone E9OHPS1 - kamień do pizzy, łopatka i nóż - zestaw do zadań specjalnych

Wysokiej jakości kamień, który pozwala w błyskawiczny sposób przygotować w warunkach domowych pyszną pizzę. Stosunkowo lekki, wykonany z wytrzymałego materiału. Dla wygody użytkownika zestaw wyposażony w poręczną łopatkę oraz ostry, nierdzewny nóż. Ten profesjonalny zestaw zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających wielbicieli pizzy. Pyszny chrupki spód, połączony z idealnie podpieczonymi dodatkami! Jedyny minus – dość wysoka cena.

Jamie Oliver Kamień Do Pieczenia Pizzy Jc5120 - najlepszy stosunek jakości do ceny

Kamień do pizzy, który jest sygnowany nazwiskiem znanego i cenionego kucharza. Pozwala na błyskawiczne przygotowanie równomiernie wypieczonej pizzy. Doceniany przede wszystkim za uniwersalny rozmiar pozwalający przygotować standardowych wymiarów pizzę oraz funkcjonalność – kamień może być równocześnie idealną tacą, na której zaserwujesz gotowe danie prosto na stół. Wysoka jakość kamienia, łatwość czyszczenia oraz odporność na uszkodzenia sprawiają, że model ten zasługuje na uwagę. Poza pizzą możesz wypiekać na nim również inne przekąski.

Landmann - zestaw do pizzy - kamień i łopatka 13219 - najlepsza pizza zarówno z piekarnika jak i z grilla

Kamień do pizzy oraz składana łopatka z nienagrzewającym się uchwytem. Kordieryt użyty do produkcji kamienia to najbardziej wytrzymały kamień do pizzy, dzięki czemu jest on odporny na wahania temperatury. Kamienia możesz używać zarówno w tradycyjnym piekarniku jak i na grillu gazowym czy węglowym.

KUCHENPROFI KAMIEŃ DO PIECZENIA PIZZY KU-1086000000 - 2 w 1 - kamień do pizzy i taca do pieczenia ciasteczek

W zestawie z podkładką, chroniąca delikatny blat stołu przed zniszczeniem. Wygodne, umieszczone po bokach uchwyty ułatwiają przenoszenie gotowego dania. Kwadratowy kształt przyciąga uwagę i spodoba się tym, którzy cenią niekonwencjonalne rozwiązania i wykorzystają kamień również jako tacę do pieczenia ulubionych przysmaków. Dodatkowo wytrzymały materiał i estetyczne wykonanie dopełniają przyjemnej dla oka całości. Model o niestandardowych wymiarach – przed zakupem sprawdź koniecznie, czy rozmiar będzie pasował do Twojego piekarnika.

BIOWIN KAMIEŃ DO PIZZY Z ŁOPATKĄ OKRĄGŁY 312006

Najtańszy model w zestawieniu. Dobrej jakości kamień do pizzy wykonany z kamienia ceramicznego. Uniwersalny rozmiar, który znakomicie będzie nadawał się do standardowego piekarnika.
W komplecie łopatka, która ułatwia wyciągnięcie pachnącej, gorącej pizzy z piekarnika.

Wskazówki dla kupującego

Wiesz już, które modele dostępne na rynku zwróciły naszą uwagę. Poniżej znajdziesz informacje dotyczące kryteriów wyboru, jakimi powinieneś kierować się przed zakupem kamieni do pizzy oraz kilka wskazówek odnośnie do użytkowania i czyszczenia tego typu produktów.

Kamień do pizzy czy tradycyjna blacha – oto jest pytanie

Przyznaj się, jak najczęściej przygotowujesz pizzę? Z pewnością placek wyłożony dodatkami układasz na blaszce, którą następnie umieszczasz w nagrzanym piekarniku. Zimna blacha potrzebuje czasu, aby się nagrzać, dlatego często zdarza się, że pizza przypieka się nierównomiernie. Kamień do pizzy ma za zadanie wchłanianie wilgoci oraz równomierne rozprowadzanie ciepła. Dzięki temu upieczona pizza ma wilgotną górę, ale równocześnie chrupiący, dopieczony spód. Ułożone na kamieniu ciasto mniej przywiera do podłoża aniżeli ma to miejsce w przypadku tradycyjnej blachy.

Co nie mniej istotne, czas pieczenia pizzy to zaledwie kilka-kilkanaście minut! A czyszczenie kamienia jest też zdecydowanie łatwiejsze i zajmuje mniej czasu.

Rodzaje kamieni do pizzy

Okrągłeidealne dla fanów klasycznej pizzy czy kwadratowe, na których upieczesz też chleb, bułeczki czy ciastka. W sklepach znajdziesz kamienie do pizzy w wielu kształtach i rozmiarach. Jak nie pogubić się w gąszczu możliwości?

Z pewnością zwróć uwagę na rodzaj materiału, z którego wykonany jest produkt.

W sklepach najczęściej spotkasz kamienie ceramiczne odlewane. Ich niewątpliwą zaletą jest niewielka waga 2-4 kg oraz niska cena. Niestety produkty te nie należą do najtrwalszych, zadowolą więc początkujących, niezbyt wymagających kucharzy.

Dużą popularnością cieszą się również kamienie szamotowe – wykonane z mieszanki glinokrzemianów i krzemionki. Wśród zalet tego rodzaju kamieni wymienić należy możliwość używania zarówno w tradycyjnym piekarniku jak i na grillu oraz wysoką porowatość – dzięki której przygotowywana pizza jest równomiernie wypieczona. Tego typu kamienie do pizzy są również dosyć ciężkie.

Rzadziej spotykana kamienie granitowe są dużo cięższe od szamotowych, ale przy tym bardziej wytrzymałe i łatwiejsze w czyszczeniu, dzięki mniejszej porowatości. Ich gładka powłoka jest przy tym bardzo elegancka i odporna na zarysowania. Z powodzeniem możesz więc pokroić a następnie zaserwować na niej dowolne przekąski.

Kamień do pizzy wykonany z kordierytu to najbardziej trwały i odporny na działanie temperatury spośród opisywanych rodzajów kamieni.

To, który rodzaj kamienia wybierzesz do swojej kuchni, zależy od osobistych preferencji. Najczęściej do użytku domowego polecane są kamienie szamotowe ze względu na trwałość oraz przystępną cenę. Jeżeli cenisz elegancki styl i jakość wykonania odpowiednią opcją dla Ciebie będzie kamień granitowy czy ten wykonany z kordierytu.

Wybierając idealny rodzaj kamieni do pizzy nie możesz zapomnieć o sprawdzeniu jego wymiarów. Nie chcesz przecież, aby wybrany model po zakupie nie zmieścił się do Twojego piekarnika! Praktycznym rozwiązaniem, które znacząco podnosi komfort użytkowania są też dodatki w postaci łopatki do wyciągania pizzy, stojaka, który pięknie wyeksponuje pizzę na stole czy specjalnego nożyka do krojenia pizzy.

Idealna pizza- krok po kroku

Jeżeli udało Ci się poznać sekretny przepis na idealne ciasto do pizzy, do dzieła! Zacznij od jego odpowiedniego przygotowania. Zimny kamień do pizzy umieść na najniższej półce piekarnika, a następnie włącz go na jak najwyższą temperaturę. Nagrzewanie kamienia powinno trwać około 20-40 minut. Pamiętaj, aby nigdy nie wkładać zimnego kamienia do nagrzanego piekarnika!

Przygotowane ciasto uformuj na oprószonej mąką łopatce do pizzy, nałóż dodatki i zsuń na rozgrzany w piekarniku kamień.

Po upływie kilku do kilkunastu minut (w zależności o tego jaką pizzę preferujesz) Twoja pizza powinna być gotowa. Podważ ją łopatką i ściągnij z kamienia. Piekarnik możesz już wyłączyć, ale kamień powinien w nim pozostać aż do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu możesz zmyć go wodą. Gotowe! Teraz pozostaje już tylko rozkoszować się smakiem pysznej domowej pizzy.

Poradnik w formie filmu, o tym jak przygotować wyśmienitą pizzę z kamienia, znajdziesz w poniższym linku.

Garść porad dotyczących użytkowania i czyszczenia kamieni do pizzy

Często zdarza się, że producent wymaga, aby przed pierwszym użyciem przeprowadzić tzw. hartowanie kamienia. Polega ono na umieszczeniu go w piekarniku i ustawieniu najwyższej temperatury. Kamień powinien pozostać w piekarniku przez około godzinę. Koniecznie sprawdź instrukcję obsługi swojego modelu przed pierwszym użyciem, znajdziesz w niej wszystkie istotne wskazówki dotyczące bezpiecznego użytkowania sprzętu.

Gorącą pizzę wyjmuj zawsze przy pomocy dedykowanej do tego rodzaju sprzętu łopatki. Nie używaj kuchennych ściereczek czy rękawic, a po użyciu i wystudzeniu zawsze dokładnie oczyść kamień z resztek jedzenia. Do mycia używaj jedynie gąbki i wody, zabronione jest używanie detergentów, które mogłyby wchłonąć w powłokę kamienia. Po umyciu konieczne jest odpowiednie wyschnięcie kamienia. Szczególnie ostrożnie czyść kamienie szamotowe.

Jeżeli zauważysz na powierzchni kamienia odbarwienia – nie panikuj! Nie ma to wpływu na jakość kamienia i smak przyrządzanych potraw.

Podsumowanie

Skoro znasz już sekret idealnie wypieczonej pizzy, nie pozostaje nam nic innego jak życzyć Ci smacznego. Zanim jednak pobiegniesz do kuchni przyrządzać ulubione danie Włochów, poznaj zwycięzcę naszego rankingu najlepszych kamieni do pizzy. Faworytem rankingu został Jamie Oliver Kamień Do Pieczenia Pizzy Jc5120. Uniwersalny rozmiar- nadający się do każdego piekarnika, klasyczny okrągły kształt, dobrej jakości materiał i niebanalny wygląd tworzą funkcjonalną, przyciągającą oko całość. Dodatkowo przystępna cena sprawia, że model ten jest godny polecenia.