Ranking suszarek do grzybów

Zupa grzybowa, tradycyjne uszka, a może bigos? Zapewne nie wyobrażasz sobie tych dań bez jednego z ważniejszych składników, czyli grzybów. Te dary natury zbieramy późnym latem i jesienią, aby delektować się ich smakiem, gdy nadejdą chłodniejsze dni. Jednym ze sposobów na sporządzenie pysznych przetworów na zimę jest ich suszenie. Stosując to rozwiązanie możemy przygotować nie tylko grzyby, ale i pyszne, zdrowe przekąski z owoców czy warzyw. Ta metoda ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę – susząc samodzielnie, masz pewność, że otrzymane przetwory nie będą „wzbogacone” w żadne konserwanty, których niestety nie brakuje w gotowych opakowaniach produktów, dostępnych w sklepie. Tak więc – chwyć za koszyk i ruszaj do lasu, a po powrocie – zapoznaj się z naszym artykułem: suszarka do grzybów ranking.

Rekomendacje

Trzy modele, które uznaliśmy za najlepsze, wraz z ich opisem, znajdziesz w poniższym zestawieniu.

Produkt premium

Jedna z najbardziej nowoczesnych suszarek, dostępnych na rynku. Umożliwia suszenie „na słońcu”, oraz „w cieniu”. Unikatowa technologia Infra-Red polega na suszeniu promieniami podczerwieni. Rozwiązanie to sprawia, że suszenie odbywa się równomiernie od środka na zewnątrz. Poczuj smak suszonych na słońcu pomidorów w Twojej kuchni.

Nasza rekomendacja

Prosta w obsłudze suszarka wyposażona w bardzo dużą moc – 520 W. W szybki i prosty sposób wysuszysz w niej grzyby, warzywa i owoce. Wyposażona w możliwość ustawienia czasu suszenia, oraz wybrania jednego z 2 trybów grzania. Aktualny postęp suszenia możesz obserwować na elektronicznym wyświetlaczu. Duża pojemność, oraz elektroniczne chłodzenie grzałki to kolejne atuty tego polecanego przez nas modelu.

Gratka dla portfela

Cicha suszarka, która przyda się do suszenia grzybów, owoców, warzyw czy ziół. 5 sit, których wysokość możesz dowolnie regulować, daje możliwość dopasowania pracy urządzenia do osobistych preferencji. Model docenią mniej wymagający klienci, którym zależy na niskiej cenie urządzenia oraz dość dużej powierzchni suszenia. Suszarka nie posiada niestety funkcji regulacji temperatury.

Skoro wiesz już, które produkty zwróciły naszą uwagę spróbuj przeanalizować i porównać podstawowe parametry kilku wybranych przez nas urządzeń z tej kategorii produktowej.

Tabela porównawcza produktów

  • Moc: 500 W
  • Liczba sit: 4
  • Regulacja temperatury: tak, 35-70 ° C, tryb automatyczny 70 ° C
  • Moc: 520 W
  • Liczba sit: 4
  • Regulacja temperatury: tak, dwa stopnie grzania
  • Moc: 250 W
  • Liczba sit: 5
  • Regulacja temperatury: nie
  • Moc: 300 W
  • Liczba sit: 4
  • Regulacja temperatury: tak, dwustopniowa
  • Moc: 245 W
  • Liczba sit: 9
  • Regulacja temperatury: tak, 35-70 ° C

Spis treści

Mini poradnik zakupowy

Od wieków suszenie uważa się za jeden z najbardziej doskonałych sposobów konserwacji żywności. Dzięki temu procesowi aż 80 % wody zostaje usunięte z żywności, tym samym mikroorganizmy odpowiedzialne za psucie się pożywienia, nie mają możliwości rozwoju.

Aby wybrany sprzęt działał najbardziej efektywnie, konieczne jest odpowiednie przygotowanie produktów przed rozpoczęciem procesu suszenia. Nie bez znaczenia jest również precyzyjne dobranie parametrów suszenia.

Zwróć uwagę na najważniejsze cechy sprzętu, a więc moc oraz możliwość jej regulacji, ilość tacek,
a także pojemność modelu. Często nowoczesne suszarki są wyposażone w funkcje dodatkowe, które znacznie ułatwiają i podnoszą komfort eksploatacji. Do najbardziej przydatnych i praktycznych funkcji należy opcja timera, czyli automatycznego wyłączenia, oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem, które ma szczególne znaczenie dla kwestii bezpieczeństwa. Ważna jest też jakość materiałów, z których wykonano dany model. Przed włączeniem urządzenia konieczne jest przygotowanie i obróbka produktów. Równie istotny jest też czas suszenia – różny dla poszczególnych grup owoców czy warzyw.

Aby ułatwić Ci wybór urządzenia najlepiej dostosowanego do Twoich potrzeb, w poniższej tabeli umieściliśmy charakterystykę każdego z wymienionych powyżej modeli.

Counter Intelligence InfraRed D5 - efekt suszenia na słońcu

Nowoczesny, elegancki model suszarki na podczerwień. Sprzęt posiada funkcję suszenia w słońcu lub w cieniu. Dzięki promieniom Infra Red poddawana suszeniu żywność zachowuje maksimum substancji odżywczych. Model daje gwarancję równomiernego suszenia produktów. Innowacyjna technologia sprawia, że promienie suszą żywność w kierunku od środka na zewnątrz. Jeśli wybierzesz drugą oferowaną przez producenta funkcję – suszenie w cieniu, produkty będą dehydrowane ciepłym powietrzem. Pięć tacek z najwyższej jakości nierdzewnej stali chirurgicznej oraz możliwość ustawienia temperatury w zakresie 35-70 ° C, bez względu na wybrany tryb, zapewnia optymalny poziom wilgotności. Czuwanie nad pracą urządzenia umożliwia wyświetlacz czasu i temperatury. Idealnej całości dopełnia nowoczesny, ekskluzywny design. Gdzie jest haczyk? Jakość premium idzie w parze z bardzo wysoką ceną.

  • Zalety
  • wysoka jakość wykonania
  • unikalna technologia Infra Red- suszenia promieniami podczerwieni
  • suszona żywność zachowuje maksimum substancji odżywczych
  • nowoczesny wygląd
  • cicha praca
  • Wady
  • wysoka cena

Ogromna moc i duża pojemność - Zelmer ZFD2350W

Suszarka, która dzięki wysokiej mocy suszy równomiernie i szybko umieszczone w niej produkty. Duża pojemność (11 litrów) oraz 4 plastikowe sita sprawiają, że z powodzeniem wysuszysz w niej pokaźną ilość zebranych w lesie darów natury. Bardzo przydatną funkcją jest opcja pakietowania sit, dzięki której masz możliwość włożenia jednego sita w drugie – co sprawia, że model zajmuje w kuchni niewiele miejsca. Producent pamiętał również o funkcji zabezpieczenia przed przegrzaniem, więc możesz użytkować sprzęt bez obaw o swoje bezpieczeństwo. Panel sterowania daje Ci możliwość ustawienia czasu i wybrania trybu grzania. Urządzenie wyłącza się automatycznie dzięki funkcji timer- świetna opcja dla wszystkich zapominalskich!

  • Zalety
  • duża moc (520 W)
  • spora pojemność (11 litrów)
  • funkcja pakietowania sit
  • automatyczne chłodzenie grzałki
  • Wady

NIEWIADÓW 972.04 - kompaktowa suszarka z możliwością dołożenia kolejnych sitek

Cztery kondygnacje z opcją powiększenia suszarki o dodatkowe sita. Sprzęt zapewnia równomierne suszenie produktów z możliwością wyboru pomiędzy dwoma mocami suszenia. Zainstalowane w urządzeniu nóżki redukują ilość drgań i sprawiają, że praca urządzenia jest cicha. O kwestię bezpieczeństwa dba podwójne zabezpieczenie termiczne. Proste w obsłudze, niewielkich gabarytów urządzenie będzie świetnym dodatkiem w kuchni dla wszystkich ceniących prostotę obsługi i przystępną cenę.

  • Zalety
  • 4 sita - spora powierzchnia suszenia
  • zabezpieczenie przed przegrzaniem
  • Wady
  • niskiej jakość plastik, z którego wykonana jest suszarka

Concept SO1060 - suszarka wyposażona w 9 sit, pomieści nawet duże ilości składników

Umożliwia suszenie grzybów, warzyw, ziół, mięsa oraz ryb. Model wyróżnia się bardzo dużą ilością sit, dzięki temu jest bardzo pojemny. Proces suszenia przebiega równomiernie dzięki wbudowanemu wentylatorowi. Sprzęt daje możliwość wyboru optymalnej temperatury suszenia w zakresie 35-70 ° C. Sita nadają się do mycia w zmywarce, co znacznie ułatwia czyszczenie urządzenia. Co może przeszkadzać, to dosyć niska moc urządzenia (245 W), która może wydłużyć czas suszenia.

  • Zalety
  • ilość sit (9) umożliwiająca równoczesne suszenie dużych porcji produktów
  • możliwość regulacji temperatury suszenia
  • łatwe czyszczenie w zmywarce
  • Wady
  • niska moc

MPM MSG-01 - prosta obsługa i łatwe czyszczenie, w niskiej cenie

Najtańszy model w naszym zestawieniu. Antypoślizgowe podkładki sprawiają, że urządzenie nie przesuwa się w trakcie użytkowania. Suszarka posiada niewielkie wymiary dzięki czemu będzie idealna, jeżeli Twoja kuchnia nie należy do największych i wiecznie brakuje Ci w niej miejsca. Zdecydowanym atutem tego urządzenia jest możliwość regulacji wysokości każdego z 5 sit oraz niska cena urządzenia. Niestety odległości pomiędzy tackami są zbyt małe, a czas suszenia – długi.

  • Zalety
  • niska cena
  • prosta obsługa
  • niewielkie wymiary
  • Wady
  • po rozgrzaniu tacki rozjeżdżają się
  • długi czas suszenia produktów
  • niska jakość wykonania
  • brak regulacji temperatury

Wskazówki dla kupującego

Aby ułatwić Ci wybór suszarki, która będzie skutecznie, bezpiecznie i trwale służyła Ci przez wiele lat, przygotowaliśmy zestawienie, w którym znajdziesz garść porad dotyczących kryteriów wyboru, a także zasad użytkowania tego typu urządzeń.

Jak działa suszarka do grzybów?

To, jaki rodzaj produktów będziesz suszyć zależy od Twoich upodobań smakowych. Najbardziej popularnym produktem są oczywiście grzyby, ale są też smakosze suszonych owoców, warzyw, a nawet ryb czy mięs.

Każda suszarka zbudowana jest z bazy, w której znajduje się grzałka, oraz wentylatora. Ten ostatni odpowiada za rozprowadzanie ciepła wewnątrz urządzenia. Pracą suszarki steruje zainstalowana w niej elektronika.
W umieszczonych jedno na drugim sitkach układamy produkty, które mają być wysuszone. Po uruchomieniu urządzenia gorące powietrze krąży między sitkami. W ten sposób z suszonych produktów usuwana jest wilgoć, a produkty ulegają suszeniu.

Cechy suszarek – czyli słów kilka o tym czym kierować się wybierając idealną suszarkę do grzybów i owoców

Jednym z kluczowych parametrów, na jakie powinieneś zwrócić uwagę wybierając suszarkę do grzybów jest moc urządzenia. W suszarkach dostępnych na rynku parametr ten oscyluje w granicach 100 – 600 W. Jeżeli wybierzesz sprzęt z najsłabszą mocą musisz liczyć się z dłuższym czasem suszenia produktów. Bardzo istotne jest, abyś zwrócił też uwagę na możliwość regulacji mocy, bowiem każdy rodzaj produktu, który planujesz wysuszyć wymaga innej temperatury.

Jeżeli uwielbiasz spędzać wolny czas na grzybobraniu, a przez całą jesień w Twoim domu unosi się zapach suszonych grzybów zdecydowanie poszukaj urządzenia o sporej pojemności. Niektóre modele posiadają funkcję regulacji wysokości sit, a także możliwość łatwego dołączenia w razie potrzeby kolejnych tacek. Martwi Cię, że nie będziesz miał miejsca na dodatkowy sprzęt w kuchni? Sprawdź modele z funkcją pakietowania sit – zaoszczędzisz dzięki temu rozwiązaniu sporo miejsca.

Suszarka należy do grupy sprzętów, które pracują przez długi czas, dlatego ważna jest jej energooszczędność. Pamiętaj, że odpowiednie przygotowanie produktów przed włożeniem ich do suszarki może odpowiednio skrócić czas suszenia.

Wśród dostępnych funkcji dodatkowych znacząco podnoszących komfort suszenia wymienić należy zabezpieczenie przed przegrzaniem, czy opcję automatycznego wyłączenia o określonej, wybranej przez nas godzinie. Dzięki tym opcjom nie będziesz musiał przerywać wypoczynku ciągłymi kontrolami pracy suszarki.

Aby ciepłe powietrze docierało do wszystkich ułożonych na tackach produktów z tą samą mocą, warto by wybrany model był wyposażony w funkcję równomiernego suszenia.

Przed zakupem obejrzyj dokładnie czy sita suszarki są szczelne. Dla Twojej wygody optymalnym rozwiązaniem będzie możliwość czyszczenia ich w zmywarce.

Suszenie pod kontrolą – porady i wskazówki

Sekret idealnie wysuszonych grzybów? Dobrej jakości sprzęt połączony z wcześniejszym, odpowiednim przygotowaniem produktów przeznaczonych do suszenia. Chcesz, aby po Twoje suszone grzyby ustawiała się kolejka chętnych znajomych? Pokrój grzyby na jednakowej grubości kawałki, a sprawisz ze wysuszą się równomiernie. Plastry nie powinny być zbyt małe! Podczas suszenia skurczą się i mogą przedostać przez otwory w sitku.

Jesteś smakoszem przekąsek z suszonych owoców? Przed wysuszeniem namocz je. Owoce nie stracą dzięki temu swoich składników odżywczych. Grzybów nie moczymy, wystarczy, gdy za pomocą szczoteczki oczyścisz je ze ściółki.

Czas suszenia grzybów waha się od 4 do nawet kilkunastu godzin. W przypadku owoców – im grubsza skórka tym czas suszenia też ulega wydłużeniu.

A po wysuszeniu czas na najprzyjemniejszą część, czyli konsumpcję.

Jeżeli brak Ci pomysłów na dania z dodatkiem suszonych grzybów, skorzystaj z naszych podpowiedzi zawartych w poniższym artykule.

Kilka słów o owocowych przysmakach i tajemnicach optymalnego suszenia owoców znajdziesz w poniższym filmiku.

Podsumowanie

Suszarka do grzybów i owoców to sprzęt, który z całą pewnością warto mieć w swojej kuchni. Dzięki wykorzystaniu jego możliwości możesz mieć znaczący wpływ na zmianę nawyków żywieniowych Twoich bliskich. Dotychczas kupowane, niezdrowe sklepowe przekąski zastąpisz smacznymi, chrupiącymi, a co najistotniejsze – zdrowymi smakołykami. Co ważne, przygotowanymi własnoręcznie! Połącz przyjemne z pożytecznym – wybierz się na rodzinne grzybobranie, a następnie przygotuj świąteczne nadzienie do ulubionych uszek. Poza walorami zdrowotnymi również budżet rodzinny odczuje ulgę, gdyż jest to rozwiązanie dużo bardziej ekonomiczne, aniżeli zakup gotowych mieszanek w sklepie.

Wydajna, estetycznie wykonana, wyposażona w silną moc grzania oraz funkcje dodatkowe podnoszące komfort i bezpieczeństwo użytkownika. Taka jest suszarka Zelmer ZFD2350W – zwycięzca naszego rankingu najlepszych suszarek do grzybów i owoców. Dostępna w dużo niższej cenie aniżeli najdroższy w zestawieniu Counter Intelligence InfraRed D5, spełnia wszystkie wymagania, aby zakwalifikować ją do sprzętów godnych polecenia.