Ranking patelni
Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez przynajmniej jednej patelni, tylko jak wybrać modele najlepsze do naszej? Mnogość rodzajów patelni wcale nie ułatwia tego wyboru. Mamy jednak nadzieję, że przedstawiony ranking patelni sprawnie przeprowadzi Cię przez proces wyboru najlepszej patelni, znacznie go uproszczając.
Najlepsza patelnia – polecane modele
Jeśli lubisz drogę na skróty, zapoznaj się z 3 modelami, które zostały wyróżnione w naszym rankingu patelni:
Produkt premium
to patelnia ceramiczna, która równie dobrze może posłużyć Ci, jako blaszka do zapiekania w piekarniku. Powłoka non-stick, pozwalająca na smażenie przy minimalnej ilości tłuszczu sprawia, że jest to zdrowa patelnia. Imponująca jest również solidność jej wykonania.
Nasza rekomendacja
to patelnia granitowa z aż 5-letnią gwarancją. Jej cena wydaje się znacznie zaniżona, jeśli weźmiemy pod uwagę liczne zalety, m.in. thermopoint, 5-warstwową powierzchnię non-stick, podwójne dno czy możliwość używania w piekarniku. To także niezwykle zdrowa patelnia.
Gratka dla portfela
zanim pomyślisz, że patelnia kosztująca zaledwie 40 zł musi być kiepska, zobacz jakie zalety posiada ten model. Dwuwarstwowa powłoka ceramiczna, grube dno idealnie rozprowadzające ciepło i nienagrzewający się uchwyt to wszystko, co potrzeba do bezpiecznego i udanego przyrządzania posiłków.
Zanim przejdziemy do pełnego rankingu patelni, przedstawionego w sekcji „Najlepsze patelnie – ranking”, prześledźmy zestawienie wszystkich modeli uwzględnionych w rankingu patelni oraz ich najważniejszych parametrów:
Tabela porównawcza produktów
- patelnia granitowa
- średnica: 24 cm
- bez pokrywki
- cena od: 99 zł
Spis treści
Najlepsze patelnie – ranking
Jeśli na Twojej liście zakupowej znajduje się patelnia, ranking patelni zamieszczony poniżej zapewne ułatwi Ci wybór najwłaściwszego modelu. Prezentujemy najpopularniejsze rodzaje – ranking patelni tytanowych, granitowych i ceramicznych.
Patelnie tytanowe
Nasz ranking patelni zaczynamy od zaprezentowania dobrych patelni tytanowych.
TEFAL TALENT PRO
Mając tą patelnię, nie musisz zastanawiać się, kiedy jest idealny moment do rozpoczęcia smażenia. Poinformuje Cię o tym specjalny czujnik Thermo-spot, który po osiągnięciu optymalnej temperatury nagrzania stanie się intensywnie czerwony. To zdrowa patelnia, na której możesz smażyć potrawy na małej ilości tłuszczu, a później wygodnie wrzucić ją do zmywarki.
- Zalety
- wskaźnik Thermo-spot
- trwała powłoka
- możliwość smażenia na minimalnej ilości tłuszczu
- do wszystkich rodzajów kuchenek
- możliwość mycia w zmywarce
- Wady
- nagrzewająca się rączka
ZWILLING MADURA PLUS
To patelnia tytanowa idealna dla miłośników ryżu, makaronu czy warzyw, która zapobiegnie przywieraniu. Model ten wyróżnia solidność wykonania – aż 3 warstwy powłoki tytanowej, dodatkowo wzmocnione drobinkami granitu, to gwarancja doskonałej odporności na zarysowania i dobrego rozprowadzania ciepła.
- Zalety
- 3-warstwowa nieprzywierająca, wzmacniane powłoka
- do wszystkich rodzajów kuchenek
- otwór do zawieszania
ACCADEMIA MUGNANO
To patelnia dla posiadaczy kuchenek indukcyjnych, którzy nastawieni są na znalezienie solidnie wykonanej patelni. Dzięki powłoce tytanowej wzmacnianej rozdrobnionym kamieniem, producent deklaruje aż 300 razy większą odporność tej patelni na zarysowania, w porównaniu z tradycyjnymi patelniami tytanowymi. Można uznać ją także, jako zdrową patelnię.
- Zalety
- powłoka wzmacniana kamieniem
- grube dno
- wolna od niklu, ołowiu i PFOA
- możliwość smażenia bez oleju
- możliwość mycia w zmywarce
- antypoślizgowa rączka
Patelnie granitowe
Prezentowany ranking patelni granitowych, to zestawienie dobrych patelni w niewygórowanych cenach, które warto wziąć pod uwagę podczas wybierania najlepszej patelni do domu.
BALLARINI BOLOGNA GRANITUM
To niezwykle inteligentna patelnia granitowa, która poinformuje Cię o swoim poziomie nagrzania poprzez specjalny thermopoint, umieszczony na rączce. Czerwony kolor oznacza gotowość do smażenia, zielony to znak, iż patelnia ostygła na tyle, że można bezpiecznie jej dotykać. Patelnia cechuje się także solidnym wykonaniem, które potwierdza aż 5-letnia gwarancja.
- Zalety
- thermopoint
- przeznaczona do stosowania na wszystkich typach kuchenek
- podwójne dno, wzmocnione stalą nierdzewną
- 5-warstwowa powierzchnia granitowa non-stick – odporność na zarysowania
- wolna od PFOA, związków niklu i metali ciężkich
- możliwość smażenia bez tłuszczu
- nienagrzewające uchwyty
- możliwość mycia w zmywarce
- możliwość zapiekania w piekarniku (maksymalnie 120 st)
- 5 lat gwarancji
- Wady
- brak pokrywki
ORION GRANDE FACE
To świetna patelnia granitowa dla miłośników placuszków lub jajek sadzonych. Smażenie na niej przyniesie dużo radości ze względu na jej niebywałą konstrukcję – wyżłobienia w postaci buziek. Zakup tej patelni granitowej to doskonały pomysł na prezent z nutką humoru, jak i dobry wybór, jeśli zamierzasz przygotowywać dania dla dzieci. Solidna jest także jej jakość wykonania.
- Zalety
- patelnia do jajek i placuszków
- wyżłobienia w postaci buziek
- możliwość smażenia przy minimalnej ilości tłuszczu
- brak toksycznych związków – PTFE, PFOA
- równomierne rozchodzenie ciepła
- możliwość używania na wszystkich typach kuchenek
- nienagrzewający się uchwyt
- możliwość mycia w zmywarce
- Wady
- słabo widoczne wzory w przypadku jajek
BERLINGER HAUS
To patelnia granitowa, która może spodobać się osobom preferującym energooszczędne rozwiązania. System Turbo Inducion, w który wyposażony jest ten model, pozwala na dużo szybsze nagrzewanie, a przez to – zaoszczędzenie 35% zużywanej energii. Duże rozmiary czynią ją doskonałą patelnią do przyrządzania potraw dla całej rodziny.
- Zalety
- potrójna, nieprzywierająca powłoka granitowa – wysoki współczynnik twardości
- system Turbo Induction – 35% oszczędność energii
- możliwość smażenia przy minimalnej ilości tłuszczu
- do wszystkich rodzajów kuchenek
- możliwość mycia w zmywarce
- duże rozmiary – 32 x 6,5 cm
- pokrywka w zestawie
- Wady
- niektórzy użytkownicy twierdzą, że patelnia łatwo ulega zarysowaniom
Patelnia ceramiczna – opinie
Jako ostatni w rankingu patelni, przedstawiamy ranking patelni ceramicznych.
GERLACH NATUR
Jeśli jesteś miłośnikiem grillowanych potraw, ta grillowa patelnia ceramiczna to model idealny dla Ciebie. Doskonale sprawdzi się jako patelnia do steków, grillowania mięsa, duszenia warzyw czy smażenia ryb. Jej karbowana powierzchnia, dzięki której smażenie nie wymaga dużej ilości tłuszczu, to niewątpliwa zaleta dla wielbicieli zdrowego gotowania.
- Zalety
- dwuwarstwowa powłoka nieprzywierająca
- wysoka odporność na zarysowania, odkształcenia i wysoką temperaturę
- karbowana powierzchnia – korzystne odprowadzanie tłuszczu, bardziej soczyste mięso
- powłoka łatwa w czyszczeniu
- funkcjonalny rozmiar – 24x24 cm
- możliwość wykorzystania na wszystkich rodzajach kuchenek
- posiada atest Państwowego Zakładu Higieny
GERLACH FIRST
To niezwykle tania patelnia ceramiczna, która wcale nie ustępuje pod względem jakości droższym modelom, a nawet pod pewnymi względami jest od nich lepsza. Uwagę zwraca jej solidne wykonanie – dwuwarstwowa powłoka ceramiczna, grube dno i antypoślizgowy, nienagrzewający się uchwyt to gwarancja bezpieczeństwa, trwałości, udanych potraw i oczywiście… przyjemności z gotowania.
- Zalety
- dwuwarstwowa powłoka ceramiczna – doskonałe zabezpieczenie przed zarysowaniem
- grube dno – równomierne rozprowadzanie ciepłe
- bezpieczeństwo użytkowania – nienagrzewający się, antypoślizgowy uchwyt
- szybkie nagrzewanie
- powłoka łatwa w czyszczeniu
- mała waga
SCANPAN PRO IQ
To wisienka na torcie naszego rankingu. Prezentowana patelnia duńskiej marki to połączenie ręcznego wykonania z najnowocześniejszymi technologiami. Możesz używać jej nie tylko w tradycyjny sposób, ale bez obaw włożyć także do piekarnika, w którym temperatura nie przekracza 260°C. Na pochwałę zasługuje również powłoka non-stick, dzięki której możesz przygotować potrawy na mniejszej ilości tłuszczu.
- Zalety
- może być używana w piekarniku (temperatura do 260 st)
- pasuje do wszystkich typów kuchenek
- powłoka non-stick – możliwość smażenia w mniejszej ilości tłuszczu
- solidne umocowanie uchwytu
- niewielka waga – 1 kg
PYTANIA I ODPOWIEDZI:
Co wziąć pod uwagę przy wyborze patelni?
Zwróć uwagę na:
- rodzaj płyty grzewczej – tylko wybrane patelnie nadają się do kuchenek indukcyjnych,
- zdrowotność – możliwość smażenia w małej ilości tłuszczu i brak wydzielania szkodliwych związków,
- rączkę – najlepiej antypoślizgowa i nienagrzewająca się,
- wielkość,
- pokrywkę – czy jest w zestawie,
- możliwość mycia w zmywarce,
- rodzaj powłoki.
Najlepsze garnki, – jaką patelnię kupić?
Wyróżniamy następujące rodzaje patelni:
- patelnie tytanowe – to rodzaj patelni odporny na zniszczenia. Patelnia tytanowa dobrze przewodzi ciepło, a tłuszcz do smażenia można zastąpić wodą.
- patelnie granitowe – charakteryzują się nieprzywierającą i odporną na zarysowania powłoką oraz grubym dnem.
- patelnie teflonowe – patelnia teflonowa jest uznawana jako zdrowa patelnia, gdyż smażenie na niej nie wymaga używania tłuszczu. Ma ona jednak delikatną powłokę, którą łatwo zarysować, np. metalowymi łopatkami do smażenia.
- patelnie miedziane – to patelnie dla profesjonalistów. Smażenie na nich wymaga odpowiedniej wiedzy i umiejętności. Patelnie miedziane bardzo szybko nagrzewają się do wysokich temperatur i utrzymują ciepło przez długi czas.
- patelnie ceramiczne – zazwyczaj używane do warzyw lub ryb. Jeśli chcesz smażyć potrawy na złocisty kolor, patelnia ceramiczna będzie najlepszym wyborem. Ich wadą jest jednak to, że wskutek mycia w zmywarkach stają się bardziej kruche.
- patelnie żeliwne – patelnia żeliwna charakteryzuje się trwałością. Jest ona jednak dość trudna w czyszczeniu – ze względu na porowatą powierzchnię i konieczność wycierania po umyciu, celem zapobiegnięcia rdzewieniu. Wydzielane podczas smażenia żelazo, będące ważnym składnikiem diety, niektórzy uznają za zaletę.
- patelnie stalowe – są niezwykle odporne na zarysowania, ale powoli się nagrzewają. Patelnia stalowa to dobry wybór dla potraw z kwaskowymi przyprawami, gdyż nie wchodzi ona wówczas w reakcję z powłoką patelni, skutkujący metalicznym posmakiem.
- patelnie szklane – nadają się do mycia w zmywarce. Są także idealnym wyborem dla alergików, gdyż nie posiadają uczulających dodatków. Przezroczysta struktura ułatwia kontrolę nad smażeniem.
- patelnie kamienne – to zdrowa patelnia, która wykazuje także niezwykłą odporność na zarysowania.
- patelnie aluminiowe – cechuje ich szybkie nagrzewanie i szybka utrata ciepła. Patelnia aluminiowa cechuje się odpornością na zniszczenia i małą wagą, jednak niektórzy twierdzą, że przy wysokiej temperaturze wydziela ona szkodliwe związki, dlatego też często pokrywana jest powłokami.
- patelnia do indukcji – do specyficzny rodzaj patelni, przeznaczony dla użytkowników kuchenek indukcyjnych. Ich dno wykonane jest z materiału ferromagnetycznego, czyli przyciągającego magnes.
Patelnia tytanowa czy granitowa?
Patelnia granitowa swój ciężar zawdzięcza grubemu dnu, które wpływa na dobre rozchodzenie się ciepła. Jest idealnym wyborem dla potraw, które mają tendencję do przywierania. Z kolei patelnia tytanowa lepiej znosi mycie w zmywarce, a smażenie na niej wymaga mniejszej ilości tłuszczu. Obydwie patelnie są dobrze odporne na zniszczenia.
Jaka patelnia najzdrowsza?
Ciężko określić, jaka jest najlepsza patelnia na świecie, ale wiadomo, że jako zdrowe patelnie można uznać patelnie kamienne i ceramiczne, które nie wytwarzają toksyn i nie reagują z żywnością. Zdrowa patelnia to także ta, która do smażenia nie wymaga dużej ilości tłuszczu, a więc patelnia granitowa czy tytanowa.